PREMSA

Humor esbojarrat que combina amb una tendra humanitat

Jordi Bordes | Recomana.cat

Guillem Albà ha lligat els seus mons antagònics: el de Marabunta (festa i connexió amb el públic) amb la intimitat de Pluja Trau. Ho fa a Calma! Convida a perseguir la vida tranquil·la, i allunyar-se de la tecnologia alienant, alhora que presenta un esbojarrat presentador (que podria sumar-se als seus personatges surrealistes de Sketxofrenia). El públic, un cop entén el codi, es deixa seduir. Per la personalitat immensa (i humana) d’Albà, una de les baules que transformen l’adult en infant amb una sola respiració tàntrica. albà s'exposa generós, amb el risc de no ser gaire comprès i rebre el riure sarcàstic quan ell demana viatjar de revolucions la tensió de l'espectacle. L'espectador ho capta i es deixa portar.

Fins ara, animar l'audiència a intervenir implicava molts wats de potència i una acció molt esbojarrada. Ara, tot i que l'excentricitat hi sigui en el seu personatge Speedlife, o en el que no sap trobar quin és el seu mòbil que està sonant, mentre toca relaxat una tonada intranscendent, Albà ha trobat la manera perquè el públic, canti, s'abraci, desplaci transatlàntics o pilotes de platja, sense necessitat d'exaltar-los. Paral·lelament,ell emprèn capítols de divertida meditació. Hi ha la ironia però també el deis d'accedir a un grau de connexió i calma. No només amb la respiració zen, també amb un mar d'imatges i ombres de colors, que conviden a un viatge ingen però revitalitzant. L'abraçada final, a la porta del teatre, completa la idea de voler transmetre alpúblic un punt de veritat i humanitat pels porus de la pell.

Llegir més

El botó de la pausa

Nuria Cañamares | Recomana.cat

Al seu primer espectacle, 'Sketchofrenia', un joveníssim Guillem Albà desprenia un ritme frenètic carregat d’humor per fer-nos oblidar les cabòries. Posava molts elements a l’escenari, canviava contínuament de vestuari i, sobretot, feia un clown molt estripat. El dirigia Jango Edwards. Ara, 12 anys i sis espectacles propis més tard, també ens vol fer riure i desconnectar del dia a dia, però amb una fórmula que grata més enllà, fent-nos reflexionar. 

Albà s’ha llençat de cap, armat amb una potent família escènica –alguns l’acompanyen des del primer dia– que el fa créixer exponencialment. Junts, amb molta escolta i amb tot el temps i distància necessaris (s’han concedit un any de creació), han configurat un espectacle que salta inconnexament de frame en frame, com un tràiler de qualsevol vida, que ens ensenya això: com vivim. I que bàsicament (quan ens distraiem) és poc connectats amb el present i amb el nostre jo interior, ocupats en mil coses alhora, la majoria obligacions, deixant la felicitat per més tard. Per quan tinguem una estona.

Qui hagi seguit la trajectòria del clown hi reconeixerà molts trets del seu ADN artístic. Tant el més poètic: com el teatre visual de 'Trau' que va seduir els Love of Lesbian i l’intimista de 'Pluja', com el més alegre i energètic: com a 'Flirt' i 'Marabunta', amb la combinació de gags i la música com aliada. Novament, es carrega la quarta paret revolucionant el pati de butaques, com va fer especialment a 'Rhum' –on era un més de la troupe, però va deixar empremta– o presentant gales de teatre. La diferència és que ara, per primera vegada, ha mesclat les dues cares. L’introvertida i l’extravertida, la que toca individualment i la comunitària, que aconsegueix que tothom acabi abraçat compartint un esplèndid carpe diem. El resultat és un viatge emocional que, si bé s’ha d’acabar d’ajustar per una circulació perfecta, condueix el públic per una autèntica muntanya russa de sensacions. El repte és difícil: de l’exaltació, amb la pressa i la cridòria; al relax, gaudint de les petites coses, com la tranquil·litat del mar o una bucòlica posta de sol. Només cal prémer el botó de la pausa. Recordar que la calma també és una opció.

Però els seguidors no només hi veuran el Guillem Albà pallasso que ja coneixen. Avançant en la línia de 'Pluja', hi descobriran un artista més madur que explota el seu talent pel gest, la seva sensibilitat i persona traient-se capes de sobre i el seu interès per treballar el llenguatge escènic en un sentit més ampli però amb la màxima senzillesa, parant gran atenció al disseny de llums, so, ombres, moviment... i també al teatre de titelles, amb qui l’uneix una veritable família de sang: L’Estaquirot Teatre. Albà es dona temps per esplaiar-se, per investigar, per jugar... i és així com troba moments certament divertits, d’altres de reveladors i d’altres que, simplement, són un regal per l’ànima. Aneu a caçar-los.

Llegir més

Calma! Té tots els números de triomfar allà on vagi

Oriol Puig Taulé | Núvol

Guillem Albà estrenava Calma!, el seu darrer espectacle. Estrena absoluta a Europa, però no al món, ja que el muntatge s’havia preestrenat al Temporada Alta Iberoamèrica, on va fer funcions a Buenos Aires, Montevideo i Lima. Albà reivindica la calma, la tranquil·litat i la desconnexió en un món cada dia més sorollós i caòtic. No és fàcil posar-se tot el públic a la butxaca sortint sol, en un gran escenari, tocant la guitarra, però Guillem Albà és capaç de tot això i de molt més. El públic se sent identificat i riu davant del mirall deformat de l’home dels mil mòbils, i a partir d’aquí, quan ja ens ha guanyat, Albà ens porta allà on vol. Ajudat dels objectes i titelles dissenyats per L’Estaquirot Teatre i Alfred Casas, la música de Pep Pascual i la coreografia d’Ariadna Peya, el clown reivindica la quietud i la lentitud davant d’un món que ho vol tenir tot i ben de pressa. La interacció amb el públic és un altre dels talents innats d’Albà, que sap fer que els espectadors col·laborin en l’espectacle d’una manera un xic naïf, sí, però certament efectiva. I afectiva també. La màquina que accelera el temps i l’escena on Albà representa el cicle vital són les més encertades del muntatge, que també compta amb moments de delicades ombres xineses. I no explicarem res més, perquè la gràcia d’aquest muntatge és veure’l i viure’l en directe, és clar. Després de Pluja, on Guillem Albà s’unia a Clara Peya en una mena de sessió de teràpia a quatre mans, Calma! té tots els números de triomfar allà on vagi.

Llegir més

Tornar enrera

Oficina i Management: Blai Rodríguez | info@guillemalba.com | Tel: (+00 34) 699 196 516